Dokle se god budemo samo hvalili, slabosti i pogreške prikrivali…


Dokle se god budemo samo hvalili, slabosti i pogreške prikrivali, iz istorije učili koliko je ko od predaka naših junačkih glava odrubio, a ne i gde je s puta sišao, donde ćemo hramati i ni za dlaku nećemo biti bolji; jer prostaci i mladi ljudi koji se tako zapajaju, i ne misle da može biti pogrešaka u nas, pa sve što im se predlaže, za čistu istinu i vrlinu smatraju.

Bacimo pogled na najskoriju istoriju našu. Što je bilo luđe, preteranije, nesmislenije, to je imalo više uvažatelja, a glas umerenosti smatrao se kao nenarodnost, kao protivost i izdajstvo; jer je svaki čovek sklon neobičnim stvarima, pa kad ne zna da može biti nesreće, trči kao slep za tim, i srdi se na svaku pametnu reč.

Otud nije čudo što nevaljali i pokvareni, a takvih ima svuda, pod vidom rodoljublja svaku priliku za svoju sebičnost upotrebljavaju, i najbezumnije savete daju, ne mareći hoće li se time svojoj opštini ili svome narodu kakva šteta naneti. Sebičnom je dovoljno kad je samo njemu dobro i kad prostaka može na svoju ruku da preokrene, a za dalje se ništa ne brine.

Jovan Sterija Popović

Ostavite komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.

Pismenica vam preporučuje da pročitate i...

mesa
Tišine, Meša Selimović
05/04/2020
idiot
Idiot, F. M. Dostojevski
30/03/2020
TheLittlePrince
Najlepši citati iz Malog Princa
28/06/2016
Beckett
Semjuel Beket: Ništa nije smešnije od nesreće
11/02/2016
pekic-citati
Borislav Pekić: o čoveku, sumnji, Srbima, istini…
13/12/2015
dusko-radovic
Na današnji dan rođen je Duško Radović
28/11/2015
nepotreban-teret
Poučna priča: nepotrebnog tereta se treba osloboditi
19/11/2015