Говор Чарлија Чаплина: неколико минута истине


Жао ми је, али не желим да будем владар. То није моја ствар. Не желим владати нити освајати. Желим помоћи свима. Јеврејима, паганима, црнцима, белцима. Људи смо, а они се желе међусобно помагати. Желимо делити срећу, а не патњу. Не желимо се мрзети. На овом свету има места за све. Мајка Земља је богата и може нас све прехранити. Можемо живети слободно и лепо; или смо промашили пут.

Похлепа је затровала наше душе. Поставила је препреке од мржње. Одвела нас је у патњу и крвопролиће. Развили смо брзину, али смо се затворили у себе. Изобиље нас оставља изгубљеним. Наука нас је учинила циничним, а интелект бездушним. Размишљамо превише, а осећамо премало.

Више него машине, ми требамо хуманост. Више од интелигенције, требамо доброту и великодушност. Без тих квалитета живот би био насилан и све би било изгубљено. Авиони и радио-апарати су нас приближили једне другима. Природа тих проналазака чезне за нашом добротом, за општим братством и јединством духа.

И сада, мој глас досеже до милиона људи у свету, милиона очајних мушкараца, жена и деце, жртава система који мучи и затвара невине људе. Онима који ме чују, кажем: не очајавајте. Несреће која је над нама догађа се због похлепе и горчине човека који се боји људског напретка. Мржња пролази, диктатори умиру, и власт одузета од народа биће враћена народу. Док људи умиру, слобода неће ишчезнути.

Војници! Не покоравајте се окрутнима који вас презиру, поробљавају, који вам уређују животе, говоре шта да радите, мислите, осећате. Који вас третирају као животиње, топовско месо. Не дајте се том неприродном човеку са механичким мозгом, механичким срцем. Ви нисте машине, ви нисте животиње. Ви сте људи! Са свом љубави и хуманошћу у срцима! Ви не мрзите, само невољени мрзе. Не борите се за ропство, борите се за слободу! Краљевство није у једном човеку или групи, већ у свим људима. Вама људима!

Имате моћ да стварате машине. Моћ да стварате срећу. Ви, људи, имате моћ да учините живот слободним и срећним, да живот буде дивна авантура. У име демократије, искористимо нашу моћ, ујединимо се сви. Боримо се за нови свет, пријатан свет, у којем ће човек моћи радити, младост имати будућност, а старост сигурност. Обећањима да ће вам све то пружити, ови нељуди су преузели власт. Али лагали су и никада их неће испунити. Диктатори су ослободили себе, а поробили народ. Остваримо сами та обећања!

Боримо се за ослобођење света, за укидање националних баријера, похлепе, мржње и нетолеранције. Боримо се за разуман свет науке и напретка, који ће свима донети срећу. У име демократије, ујединимо се сви!

Чарли Чаплин, завршни говор из филма „Велики диктатор”

2 коментара

Mile
Одговор 06/11/2015

https://38.media.tumblr.com/59665869bd982e365ac0bb92858f5a2c/tumblr_my1ucawCKu1smi5c7o1_500.gif

Оставите коментар.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена звездицом.

Писменица вам препоручује да прочитате и...

uputstvozaarhitektu
Марио Варгас Љоса: Упутства за архитекту
31/12/2017
karikature-pisaca
Портрети писаца кроз цртеж и карикатуру
08/12/2015
Branko-Copic
Скривена истина о Бранку Ћопићу
03/12/2015
konkurs-moc-vode
Конкурс за најбољи образовни филм
24/11/2015
jovanka-boncic-nis
Прва жена архитекта у Немачкој је била Српкиња из Ниша
20/11/2015
znamenite-srpkinje-1
Најпознатије жене у српској историји
17/11/2015
Whiplash
Whiplash: Научи лекцију или ћу ти чинелом разбити главу
10/11/2015
James_Joyce-naslovna
Non serviam: Портрет уметника у младости Џејмса Џојса
05/11/2015
intervju-sa-bojanom
Интервју са Бојаном Јокановићем: Сизиф у борби против правописних грешака
05/11/2015