Kako je čistač školsko dvorište pretvorio u slikarsko platno


Iževski čistač snega Semjon Buharin već nekoliko godina oduševljava učenike srednje škole Licej br. 25 svojim slikama na snegu. Semjon je postao poznat zahvaljujući učenicima koji su mu otvorili nalog na Instagramu. Evo kako su deca obelodanila talenat „čika Senje”.

crtanje-po-snegu

Radni dan školskog čistača snega počinje u šest sati ujutru. Dok deca spavaju ili se spremaju da krenu u školu, Semjon Buharin čisti školsko dvorište od svežeg snega.

Međutim, čim počne prvi čas on metlom slika na snegu umetnička dela. Na primer, portret ruskog pesnika Aleksandra Puškina. Ta slika dva sata krasi školsko dvorište, a zatim nestaje pod nogama učenika i njihovih roditelja.

crtanje-na-snegu-1

Kako je sve počelo

Semjon nam je ispričao kako je pre par godina po završetku rutinskog posla prvi put počeo metlom da crta životinje na snegu ispod školskih prozora. Videvši njegove slike, đaci su otvorili nalog na Instagramu i počeli da ih postavljaju. Vremenom se broj posetilaca uvećao, tako da su na Semjona obratili pažnju i regionalni mediji.

Junaci Buharinovih slika na snegu su ruski pisci i kompozitori, kao i likovi i životinje iz ruskih bajki. Kako je sam Semjon ispričao za „Rusku reč”, slika najbolje ispadne na tamnom asfaltu čim padne prvi sneg, tj. dok je sneg još uvek mek i lako ga je oblikovati. Semjon slika samo na svežem snegu. Ugaženi sneg mu ne odgovara. Slike su najlepše uveče, kada se vide polusenke, ali tada u školi nema nikoga i nema ko da ih gleda, priča Buharin.

crtanje-snegu-2

„Čika Senja redovno nešto crta za nas. Zimi slika na snegu u dvorištu, a leti slika pejzaže na zidu zgrade preko puta škole. On pravi i skulpture od leda! Prošle godine je isklesao u ledu tri jagnjeta: najpre je nabacao sneg na gomilu, napravio oblik kocke, polio vodom i zatim isklesao figure”, ispričali su dopisniku „Ruske reči” učenici ove škole.

Đaci kažu da se „zgrada preko puta škole” svake godine ponovo kreči, a posle izvesnog vremena na tom novom „platnu” opet se pojavljuje neki pejzaž. „Čika Senja je prošle godine naslikao ogroman plakat sa Čajkovskim povodom godišnjice kompozitora! On pravi za nas klizališta, čisti sneg i tera pse lutalice iz školskog dvorišta. On je mnogo dobar!”

slike-na-snegu-3

Sa svojih sedamnaest godina, Semjon Buharin je upisao umetničku školu u gradu Čajkovskom, ali je napustio školovanje jer mu je porodica velika i morao je potražiti posao kako bi pomogao roditeljima. Posle nekoliko godina otputovao je na Ruski Daleki istok, gde je najpre radio kao ribar na Kamčatki, a zatim se zaposlio u službi Ministarstva za vanredne situacije.

Posle svih tih lutanja Buharin se pre pet godina „skrasio” na radnom mestu čistača snega u školi „Licej br. 25” u gradu Iževsku (1.215 km istočno od Moskve). Pored svog glavnog posla Semjon pomaže školi tako što popravlja stolice, klupe i table. Učestvuje i u kulturnom životu škole – osmišljava priredbe za praznike i priprema dekoracije zajedno sa učenicima i nastavnicima.

Autor: Nikolaj Litovkin

Izvor: Ruska reč

 

Ostavite komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.

Pismenica vam preporučuje da pročitate i...

dostojevski-o-slovenima
Dostojevski: Jedno posebno slovce o Slovenima
23/04/2020
uputstvozapisanjeimejla
Uputstvo za pisanje imejla i domaćeg zadatka
25/03/2020
naziviskolskihpredmeta
Kako se pišu nazivi školskih predmeta
16/10/2019
Fyodor_Dostoyevsky_(1880)
Tajni nalog odeljenja o hapšenju F. M. Dostojevskog
25/08/2019
pisma-jednog-profesora
Mojim maturantima na dar (pisma jednog profesora)
13/07/2016
dnevnik-jedne-mace
Dnevnik jedne Mace, nosioca sertifikata
13/07/2016
srpski-clanak
Srpski članak Lava Tolstoja
15/04/2016
leo_tolstoy
Tolstoj i Srbi
11/04/2016
dete-cita
Kako da vaše dete zavoli knjigu i stekne čitalačke navike
25/03/2016