Kako nastaje miris starih knjiga?


Stare knjige imaju poseban miris od kojeg srce svakog ljubitelja knjiga zaigra. Matija Strlić sa University College iz Londona opisao ga je kao „kombinaciju herbalne note sa oštrim mirisom kiseline i nagoveštajem vanile preko osnovnog mirisa buđi, nepogrešiv miris koji je isto toliko deo knjige koliko i njen sadržaj”.

Tajna ovog mirisa je u stotinama isparljivih organskih jedinjenja koja se nalaze u papirnim stranama, mastilu i lepku. Tokom vremena, ta isparljiva organska jedinjenja se raspadaju, otpuštajući hemikalije u vazduh, koje dopiru do naših noseva. Nove knjige takođe imaju karakterističnu aromu, ali nije toliko razvijena kao kod njihovih starijih kolega. Takođe, različiti materijali koji se koriste u izradi knjiga će dati i različit identitet isparljivim organskim jedinjenjima.

miris-starih-knjiga

Compound Chemistry izveštava da se dašak badema može stvoriti i od benzaldehida, dok vanilin emituje aromu vanile. Slatkast miris potiče od toluena i etilbenzena, a 2-etilheksanol stvara lagan floralni miris. Pored toga, knjiga isto tako može i pokupiti mirise kojima je bila izložena tokom svog veka, kao što su dim, oštećenja od vode ili presovani cvetovi čuvani među stranicama.

Znati zašto papir miriše tako kako miriše je više od zanimljive činjenice; to saznanje može pomoći bibliotekama da „nanjuše” koje su knjige i papiri u opasnosti od propadanja.

Ako ste se prebacili na elektronske knjige, ali vam nedostaje miris starih knjiga dok čitate, postoji mnogo opcija u vidu sveća, parfema i osveživača vazduha, koji će pomoći da vam soba zamiriše na udobnu, staru biblioteku (ovde možete videti listu od 30 sveća i parfema sa mirisom starih knjiga).

Izvor: www.glif.rs

Ostavite komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.

Pismenica vam preporučuje da pročitate i...

uputstvozaarhitektu
Mario Vargas Ljosa: Uputstva za arhitektu
31/12/2017
dete-cita
Kako da vaše dete zavoli knjigu i stekne čitalačke navike
25/03/2016
festival-knjige
Prvi Festival knjiga u Kulturnom centru Beograda
28/01/2016
Tesla-Zmaj
Nikola Tesla o Jovanu Jovanoviću Zmaju
21/12/2015
biblioteka
Poreklo reči „biblioteka”
18/12/2015
harry-potter
Knjige koje „nisu dobre” za decu
16/12/2015
zabranjene-knjige
Zabranjene knjige
16/12/2015
saveti-mladom-piscu
Danilo Kiš: Saveti mladom piscu
10/12/2015
Leo_Tolstoy
Rusija: 60 sati javnog čitanja dela „Rat i mir” Lava Tolstoja
09/12/2015