Kongruentni atributi


Odredbe u imeničkoj sintagmi razlikuju se, pre svega, po mestu u odnosu na glavni član sintagme i po jačini značenjske veze sa njim. Atribut je drugostepeni rečenični član i ima funkciju da bliže odredi neki drugi rečenični član izražen imenicom ili nekom drugom imenički upotrebljenom reči.

Uz istu imenicu mogu stajati dva ili više atributa, što se naziva atributski niz, npr. Taj prastari prašnjavi kofer zauzima mesto u mojoj sobi.

Prema sastavu i obliku konstituentske jedinice atribute možemo razvrstati u tri uže grupe:

⇒ kongruentni atributi,

⇒ nekongruentni (padežni) atributi,

⇒ atributivi.

Specifične odredbe imeničkih reči su pridevske jedinice: pridevi, pridevske sintagme, pridevske zamenice i redni brojevi. Svim navedenim pridevskim jedinicama je zajedničko pripisivanje njihovog sadržaja imeničkom pojmu, koji je centar sintagme, pri čemu se svi članovi sintagme slažu u rodu, broju i padežu (kongruencija).

dobra/interesantna knjiga (pridev)

vrlo dobra/izuzetno interesantna knjiga (pridevska sintagma)

moja/naša knjiga (pridevska zamenica)

prva/druga knjiga (redni broj)

Pored potpune atributske kongruencije, česta je i nepotpuna atributska kongruencija, npr. svež burek i pecivo, gde svežpecivo ne kongruiraju u rodu, nego samo u broju i padežu.

Veza atributa sa imenicom koju određuje može biti slabija ili jača. S obziroma na to, možemo izdvojiti sledeće slučajeve:

– atribut je neposredno ispred imenice koju određuje, i slaže se sa njom u rodu, broju i padežu, npr. visoki čovekhladno pivo, romantična duša;

– atribut određuje imenicu zajedno sa njenim drugim lančano povezanim odredbama, npr. nova zelena svilena majicamasivna stara gvozdena kapija visoki prastari drveni most;

– atribut pripada konjukcijskom atributskom nizu, u kojem se atributu nalaze u odnosu paralelnih odredaba upravnog člana sintagme, npr. pametno, vredno i uredno deteuredno, vredno i pametno dete.

– atribut je neposredno ispred imenice koju određuje, ali ne kongruira sa njom u rodu, broju i padežu, jer je nepromenljiv, npr. instant kafafer utakmica.

 

Ostavite komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.

Pismenica vam preporučuje da pročitate i...

odredbeni-recenicni-clanovi
Odredbeni rečenični članovi
08/04/2020