Puno hvala ili mnogo hvala


Vaše puno hvala često nailazi na – ne postoji prazno hvala.

Da li ste pogrešili?

Naravno da niste. Puno i mnogo su sinonimi i mogu se ravnopravno upotrebljavati u ovom značenju. Tačno je da ne postoji prazno hvala (prazno kao suprotno od puno), ali ovde je reč o prilogu, a ne o pridevu puno, te poređenju sa praznim ovde nije mesto.

Prilog puno znači: u velikoj količini, u velikom broju, mnogo; vrlo, veoma.

Prilog mnogo (suprotno od malo) upotrebljava se kada se ukazuje na veliki broj, količinu i obim nečega; kada se ukazuje na količinu, obim neke radnje, zbivanja; kada se ukazuje na visok stepen ili intenzitet nečega; jako, veoma, vrlo.

Dakle, možete upotrebiti bilo koji od ova dva priloga; ispravno je i puno hvalamnogo hvala.

Hvala ili zahvaljujem – kako se pravilno kaže?

 

3 komentara

Lara
Odgovor 27/05/2016

Ne slažem se sa ovakvim NOVOTUMAČENJEM pravopisa, ne slažem se da su ,,mnogo" i ,,puno" sinonimi i mislim da se radi o kroatizaciji našeg jezika!,,Hvala" je isto što i SLAVA ili POHVALA, zato se može reći samo ,,hvala lepa" ili hvala velika" a ne ni ,,mnogo hvala" niti ,,puno hvala", jer HVALA nije u srednjem rodu!Pogotovo ne kada je to PUNO ili MNOGO ispred HVALA!Ne razumem ko izmišlja nova pravila, hoćemo li uskoro , kao i Hrvati govoriti ,,ja trebam ići" , ,,on je nju oženio", strašno!I inače, to ,,puno" sve više pobeđuje srpsko ,,mnogo", pa čujemo PUNO LJUDI, PUNO SREĆE, PUNO VOLIM itd! Kanta može biti PUNA a ne može biti MNOGA, kako su onda PUNO i MNOGO sinonimi, smešno!

    Prof. srpskog
    Odgovor 31/08/2016

    Laro, ovo puno nije srednji rod, već prilog, on nema rod, spada u nepromenljive reči. Puno je pridev u primeru „puno bure", a prilog u primeru „puno radi". Takođe, reči imaju više značenja, a ne samo jedno, to se zove polisemija. Mnogo i puno su prilozi (!) koji su sinonimi, ne možete porediti pridev puno i prilog mnogo, to su dve različite stvari. Drugo, ovo nije pitanje pravopisa, već gramatike i, treće, nikakva pravila nisu menjana, ista su oduvek. Ta pravila se i baziraju na onome što postoji u jeziku, ne izmišljaju ih lingvisti.

Ana
Odgovor 29/09/2016

,,Hvala lepa" ili hvala velika" zvuci kao hrvatski jezik...

Ostavite komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.

Pismenica vam preporučuje da pročitate i...

60
Šesdeset ili šezdeset
08/03/2018
sareneti
Šareneti ili šareniti
08/03/2018
stramplice
Štramplice ili štranplice
07/12/2017
indusiliindijac
Indus ili Indijac
07/12/2017
o-pozajmljenicama
Društvo mrtvojezičara (O pozajmljenicama)
28/06/2016
sretan-srecan-8-mart
Srećan Osmi mart ili sretan Osmi mart
07/03/2016
ispocetka
Iz početka ili ispočetka
07/03/2016
na-slovo-i
Najčešće pravopisne greške (na slovo I)
07/03/2016
file-ili-filet
File ili filet
07/03/2016