За понети или да понесем


Свако од нас је некада наручио кафу, сендвич, пицу, сок „за понети”, не размишљајући о исправности ове језичке конструкције. Oна се укоренила и одомаћила у нашем језику; свакодневно је срећемо у натписима угоститељких објеката, те је, не узимајући у обзир граматичку позадину, и сами често употребљавамо.

С обзиром на то да се инфинитив у српском језику не употребљава са предлозима, ова и те како честа конструкција маркирана је као граматички неисправна. Да ли смо неписмени ако наручимо кафу „за понети”? Мишљења су, као и у многим другим језичким питањима, подељена.

zaponeti

 

Једна група нормативиста сматра да треба избегавати неправилне а устаљене конструкције: за понети, за појести, за попити, за не веровати, за полудети итд. Предлози у нашем језику иду уз именице или именичке заменице; неки предлози могу стајати уз прилоге или бројеве. Уз глаголе, међутим, предлози не стоје, те овакви и слични примери с предлогом за и инфинитивом глагола нису у духу српског књижевног језика и треба их замењивати неком другом конструкцијом – личним глаголским предикатом, или глаголском именицом, или реченицом с модалним предикатом, или неком другом реченицом.

Са друге стране, има оних који су „попустљивији” и који сматрају да су овакви и слични устаљени изрази одраз спонтане тежње да се попуни недостатaк у језичком систему, да је овде реч о језичкој економији, а не о неписмености као таквој, и да овакве конструкције не треба окарактерисати као неписмене нити их одбацити по сваку цену.

„За понети” и сличне конструкције, наравно, неће нестати зато што је овај текст написан нити зато што се један део (већина) језичких стручњака не слаже са његовом употребом. Можда ће, са временом, бити нормиран, ко зна… Језик се мења и развија се независно од нормом прописаних правила.

Кафа „да понесем”, „за успут”, „за ношење” – можда рогобатно звучи, утолико више јер смо навикли на „за понети”, али је – исправно. Кафу ћемо добити и у једном и у другом случају. Пријатно.

Ево још једне недоумице. Често чујемо наставнике како говоре да мењају колегу/колегиницу. Да ли је ово исправно?

Писменица вам препоручује да прочитате и...

prevladati-ili-preovladati
Превладати или преовладати
02/03/2021
krofna-ili-krafna
Крофна или крафна
18/02/2021
beliti-ili-beleti
Белети или белити
11/02/2021
moleban
На молебану или на молебну
08/02/2021
takozvani-ili-tako-zvani
Такозвани или тако звани
04/02/2021
greske-na-slovo-lj
Најчешће правописне грешке (на слово Љ)
14/10/2020
najcesce-pravopisne-greske-na-slovo-l
Најчешће правописне грешке (на слово Л)
18/06/2020
stiklirati-ili-striklirati
Штиклирати или штриклирати
26/05/2020
oftalmolog-ili-oftamolog
Офтамолог или офталмолог
11/05/2020