Za poneti ili da ponesem


Svako od nas je nekada naručio kafu, sendvič, picu, sok „za poneti”, ne razmišljajući o ispravnosti ove jezičke konstrukcije. Ona se ukorenila i odomaćila u našem jeziku; svakodnevno je srećemo u natpisima ugostiteljkih objekata, te je, ne uzimajući u obzir gramatičku pozadinu, i sami često upotrebljavamo.

S obzirom na to da se infinitiv u srpskom jeziku ne upotrebljava sa predlozima, ova i te kako česta konstrukcija markirana je kao gramatički neispravna. Da li smo nepismeni ako naručimo kafu „za poneti”? Mišljenja su, kao i u mnogim drugim jezičkim pitanjima, podeljena.

zaponeti

 

Jedna grupa normativista smatra da treba izbegavati nepravilne a ustaljene konstrukcije: za poneti, za pojesti, za popiti, za ne verovati, za poludeti itd. Predlozi u našem jeziku idu uz imenice ili imeničke zamenice; neki predlozi mogu stajati uz priloge ili brojeve. Uz glagole, međutim, predlozi ne stoje, te ovakvi i slični primeri s predlogom za i infinitivom glagola nisu u duhu srpskog književnog jezika i treba ih zamenjivati nekom drugom konstrukcijom – ličnim glagolskim predikatom, ili glagolskom imenicom, ili rečenicom s modalnim predikatom, ili nekom drugom rečenicom.

Sa druge strane, ima onih koji su „popustljiviji” i koji smatraju da su ovakvi i slični ustaljeni izrazi odraz spontane težnje da se popuni nedostatak u jezičkom sistemu, da je ovde reč o jezičkoj ekonomiji, a ne o nepismenosti kao takvoj, i da ovakve konstrukcije ne treba okarakterisati kao nepismene niti ih odbaciti po svaku cenu.

„Za poneti” i slične konstrukcije, naravno, neće nestati zato što je ovaj tekst napisan niti zato što se jedan deo (većina) jezičkih stručnjaka ne slaže sa njegovom upotrebom. Možda će, sa vremenom, biti normiran, ko zna… Jezik se menja i razvija se nezavisno od normom propisanih pravila.

Kafa „da ponesem”, „za usput”, „za nošenje” – možda rogobatno zvuči, utoliko više jer smo navikli na „za poneti”, ali je – ispravno. Kafu ćemo dobiti i u jednom i u drugom slučaju. Prijatno.

Evo još jedne nedoumice. Često čujemo nastavnike kako govore da menjaju kolegu/koleginicu. Da li je ovo ispravno?

Pismenica vam preporučuje da pročitate i...

najcesce-pravopisne-greske-na-slovo-l
Najčešće pravopisne greške (na slovo L)
18/06/2020
stiklirati-ili-striklirati
Štiklirati ili štriklirati
26/05/2020
oftalmolog-ili-oftamolog
Oftamolog ili oftalmolog
11/05/2020
u-uzicu-ili-u-uzicama
U Užicu ili u Užicama
07/05/2020
hidrantni-ili-hidratantni
Hidrantni ili hidratantni
05/05/2020
deza-vu-ili-deza-vi
Deža vu ili deža vi
05/05/2020
greske-na-slovo-k
Najčešće pravopisne greške (na slovo K)
27/04/2020
na-slovo-j
Najčešće pravopisne greške (na slovo J)
24/04/2020
jamajkanac-ili-jamajcanin
Jamajkanac ili Jamajčanin
24/04/2020