Bodlerovo pismo Viktoru Igou


Pariz, 17. decembar 1863.

Gospodine,

Uprkos tome što ja uvek oklevam da tražim bilo šta od osoba prema kojima osećam najviše naklonosti i poštovanja, danas evo tražim od Vas krupnu uslugu, jednu ogromnu uslugu. Nezadovoljan pariskim izdavačima i misleći, ne bez razloga, da mi se ne odaje nikakvo priznanje, odlučio sam da potražim izdavača u inostranstvu, za tri knjige od kojih je prva Veštački rajevi, a dve druge Razmišljanja o mojim savremenicima (likovne umetnosti i književnosti). Bio sam odlučio, da bih silom privukao poglede na ova dela, da u Briselu priredimo javna čitanja sa dobro odabranim odlomcima, najboljim, naravno, kao na primer: O suštini smeha, Ežen Delakroa, njegovo delo, ideje i način života, Slikar modernog života, Edgar Po, život i delo, Viktor Igo, Teofil Gotje, T. de Banvil i Lekont de Lil, Rihard Vagner – i čak da svoje ocene poduprem navodima uzetim kod autora o kojima je reč; jer nemam baš poverenja u erudiciju Belgijanaca.
(…)
Često tražim novosti o Vama; kažu mi da ste sjajnog zdravlja. Genij koga služi dobro zdravlje! Kako ste Vi srećni, Gospodine!
Nameravam da Vam uskoro pošaljem Cveće zla (opet dopunjeno) sa Pariskim splinom koji je određen da mu služui kao pandan. Pokušao sam da unutra zatvorim svu gorčinu i sve neraspoloženje kojih sam pun. – Trebalo je, pre nekoliko dana, da Vam pošaljem Eureku (četvrtu knjigu mog prevoda Poa), čudnu knjigu koja tvrdi da otkriva način za stvaranje i uništavanje svetova; no škrtost g. Levija smatrala je da je dobro precrtati na mom spisku za slanje knjiga imena onih koji mu ne mogu biti od neposredne koristi. Ispraviću drugi put svoju pogrešku – ili pre njegovu pogrešku – prema Vama.
(…)
U Parizu stanujem u Amsterdamskoj ulici, 22. U Briselu, ne znam još gde ću stanovati.

Zbogom, Gospodine; verujte uvek u moju naklonost i divljenje. Vi ste moćni gospodar, ali imate, kao što vidite, sve nevolje neprikosnovenosti. Svak ima ponešto da traži od Vas.

Šarl Bodler

Šarl Bodler, Izabrana pisma, Bratstvo-jedinstvo, Novi Sad, 1987.

Fotografija je preuzeta sa en.wikipedia.org.

Ostavite komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.

Pismenica vam preporučuje da pročitate i...

tolstoj-dostojevski
Tolstoj: Ako vidite Dostojevskog, recite mu da ga volim
20/05/2020
nekoliko-susreta-sa-crnjanskim
Vladeta Jerotić, Nekoliko susreta sa Milošem Crnjanskim
19/05/2020
brodski
Josif Brodski: Treba čitati poeziju
22/04/2020
zidanica-na-pesku
Nikola Milošević o romanu Derviš i smrt Meše Selimovića
20/04/2020
Milan-Rakic
Pravo da vam kažem, pišem pesmu
13/04/2020
bodler-i-vagner
Bodlerovo pismo Vagneru
10/04/2020
jesuahanocri
Bulgakov: Ješuino načelo svetlosti nasuprot kukavičluku Pontija Pilata
08/04/2020
mesa
Tišine, Meša Selimović
05/04/2020
idiot
Idiot, F. M. Dostojevski
30/03/2020