Budžet za kulturu i informisanje manji za oko pet milijardi


Budžet za kulturu i informisanje za narednu godinu manji je za oko pet milijardi dinara, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Odbor za kulturu i informisanje prihvatio je u načelu predloženi budžet za narednu godinu i predložio ga parlamentu na usvajanje.

„Ako poredimo 2015. i 2016. godinu, u 2015. budžet je bio 16,4 milijardi dinara, a u 2016. je 11,4 milijardi, to je smanjenje od nekih pet milijardi. Kada od toga oduzmemo subvencije za javne servise, Tanjug, Radio Jugoslaviju, vidimo da je na toj poziciji sa 8,9 milijardi smanjeno na četiri milijarde dinara, čime je tu ostvarena ušteda od oko četiri milijarde dinara”, rekao je Tasovac.

Ministar je pojasnio da će, međutim, novac za kulturu biti nešto veći i to za 392 miliona dinara.

„Vlada Srbije izvanredno prepoznaje značaj kulture, ali moramo biti svesni da niti se snažna kultura može razvijati bez snažne kulture i da nema jakog društva bez jake kulture. Mi smo se rukovodili tim elementima kada smo pravili budžet”, rekao je Tasovac.

Pošto je predsednica Odbora Vesna Marjanović (DS) pitala zašto se najavljeno povećanje plata u javnom sektoru ne odnosi i na zaposlene u kulturi, Tasovac je odgovorio da će kultura biti prva sledeća kada je povećanje plata u pitanju.

„Ja bih bio najsrećniji da je kultura bila prva oblast koja je dobila povećanje, ali mislim da smo ove godine uspeli nešto drugo, dugi niz godina je bila primedba što kultura ide uz prosvetu i druge sisteme koji imaju mnogo zaposlenih. Jasno je da ćemo razmatrati kulturu kao oblast, prvi put posebno”, rekao je Tasovac.

Marjanović je Tasovca pitala i za argumentaciju za nastavak delimičnog finansiranja iz budžeta RTS i RTV, a ministar je rekao da je zakonom propisan maksimalan iznos takse, a da će upravni odbori te dve kuće doneti konačnu odluku.

Ministar je rekao i da predložene izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima predviđaju da se RTS i RTV delimično finansiraju iz republičkog budžeta i iz taksi.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.

Pismenica vam preporučuje da pročitate i...

dostojevski-o-slovenima
Dostojevski: Jedno posebno slovce o Slovenima
23/04/2020
srpski-clanak
Srpski članak Lava Tolstoja
15/04/2016
leo_tolstoy
Tolstoj i Srbi
11/04/2016
dragisa-vasic
Utu­lje­na kan­di­la Dra­gi­še Va­si­ća
18/02/2016
hrana-u-srednjovekovnoj-srbiji
Šta se jelo u srednjovekovnoj Srbiji (namirnice, tehnike kuvanja, trpeza)
18/02/2016
lambros-2
Bože, carpe diem! A i ti, Srbijo!
10/02/2016
krava
Nek komšiji crkne krava
08/02/2016
festival-knjige
Prvi Festival knjiga u Kulturnom centru Beograda
28/01/2016
srpski-ili-srbijanski-srbin-srbijanac-srbi-srbijanci
Srpski ili srbijanski
24/12/2015