Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika


Kulturno-umetničkim programom i dodelom zahvalnica medijima za doprinos u promovisanju ljudskih i manjinskih prava prošle godine, Kancelarija za ljudska i manjinska prava je obeležila Međunarodni dan maternjeg jezika.

Beograd, 21. februara 2016 - Kulturno-umetnicki program na obelezavanju Medjunarodnog dana maternjeg jezika. Kulturno-umetnickim programom i dodelom zahvalnica medijima za doprinos u promovisanju ljudskih i manjinskih prava prosle godine, Kancelarija za ljudska i manjinska prava danas je obelezila Medjunarodni dan maternjeg jezika. Svecanosti povodom obelezavanja Dana maternjeg jezika prisustvovali su predstavnici Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, drzavnih organa, institucija, nezavisnih tela, a deca predstavnici nacionalnih manjina u tradicionalnim narodnim nosnjama recitovala su pesme na svojim maternjim jezicima. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Beograd, 21. februara 2016 – Kulturno-umetnicki program na obelezavanju Medjunarodnog dana maternjeg jezika. Kulturno-umetnickim programom i dodelom zahvalnica medijima za doprinos u promovisanju ljudskih i manjinskih prava prosle godine, Kancelarija za ljudska i manjinska prava danas je obelezila Medjunarodni dan maternjeg jezika. Svecanosti povodom obelezavanja Dana maternjeg jezika prisustvovali su predstavnici Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, drzavnih organa, institucija, nezavisnih tela, a deca predstavnici nacionalnih manjina u tradicionalnim narodnim nosnjama recitovala su pesme na svojim maternjim jezicima. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Svečanosti povodom obeležavanja Dana maternjeg jezika prisustvovali su predstavnici Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, državnih organa, institucija, nezavisnih tela, a deca predstavnici nacionalnih manjina u tradicionalnim narodnim nošnjama recitovala su pesme na svojim maternjim jezicima.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika predstavnicima 41 medija dodelila zahvalnice za medijski doprinos u promovisanju ljduskih i manjinskih prava u prošloj godini, a zahvalnicu je dobila i Novinska agencija Tanjug.

Paunović je, takođe, uručila 13 zahvalnica predstavnicima medija koji su u prethodnoj godini svojim radom pratili rad Nacionalnih saveta i izveštavali na jezicima nacionalnih manjina.

Vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava zajedno sa Nacionalnim savetima priredila je svečanost gde su mladi pripadnici nacionalnih manjina na svojim maternjim jezicima pevali i recitovali i upoznali nas koliko je Srbija bogata zemlja, rekla je ona.

Paunović je ukazala da nema razloga za zabrinutost zbog privatizacije medija na manjinskim jezicima i da je Vlada na najozbiljniji način posvećena pitanju unapređenja i zaštite manjinskih jezika.

„Bilo je bojazni koje su imali Nacionalni saveti nacionalnih manjina, međutim, mi smo otpratili ove godine, pre svega zbog sistema finansiranja Nacionalnih saveta kako je posao privatizacije medija na manjinskim jezicima tekao i moram reći da ta zabrinutost nema dovoljno razloga niti osnova”, rekla je ona novinarima pred početak obeležavanja.

Paunović je navela da postoji potreba da se da mnogo veća podrška već postojećim medijima u smislu i kapaciteta u ljudstvu i finansijama, ali da nema zabrinutosti da će već postojeći mediji izveštavanjem na jezicima nacionalnih manjina biti dovedeni pod znak pitanja.

Ona je istakla i da danas u Srbiji više od 72.000 dece ima celokupnu nastavu na svojim maternjim jezicima, a da više od 7.000 dece uči predmet maternji jezik sa elementima nacionalne kuture.

Prema njenim rečima, pravo na informisanje na manjinskim jezicima putem štampanih i elektronskih medija ostvaruje se na 15 jezika a, kako je istakla, važno je da se maternji jezik neguje u medijima.

„U Srbiji danas živi više od 30 etničkih zajednica, svi govore svojim jezicima, a 2006. godine, kada je Srbija ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, mi smo preuzeli obavezu zaštite 10 manjinskih jezika”, rekla je Paunović.

Ona je istakla da je u 42 lokalne samouprave u Srbiji uvedeno 11 manjinskih jezika u službenu upotrebu i njihovo pismo.

„To govori koliko je zapravo Vlada na najozbiljniji način posvećena da se pitanjem unapređenja i zaštite manjinskih jezika u Srbiji bavi na jedan dosledan i temeljan način. Na tome ćemo raditi i u narednom periodu uz pomoć i punu saradnju Nacionalnih saveta”, zaključila je Paunović.

Generalna skupština UNESKO proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Izvor: Politika

Ostavite komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.