Otkriven spomenik Borislavu Pekiću


Spomenik piscu Borislavu Pekiću danas je svečano otkriven na beogradskom Cvetnom trgu.

Pekić je jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, romansijer, dramski pisac, filmski scenarista i akademik. Bio je dopisni član SANU od 1985. godine, potpredsednik PEN-a i član Krunskog saveta.

spomenik-pekicu

Odluka o podizanju spomenika Pekiću doneta je na inicijativu njegove porodice, a spomenik je podignut sredstvima Fondacije „Borislav Pekić”.

Spomenik je otkrio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na svečanosti otkrivanja biste kazao da je Pekić bio učitelj demokratije i da je Srbiju voleo mnogo više nego što je ona njega volela.

„Za njega na neki način, Srbija nikad nije bila kriva nego mi sami. Zato je ovo spomenik sa namenom i ovde treba da izgovorimo da idemo u Evropu sa našom dušom i korenima, da gledamo pravo i da idemo pravo”, naveo je premijer.

Prema njegovim rečima, Srbija i Beograd se podizanjem spomenika delimično odužuju Pekiću.

„Ako kažem da danas delimično vraćamo dug Pekiću, biću u pravu, ali ću se ogrešiti o Boru, koji je mislio da mu niko nije dužan u njegovoj borbi za demokratsku Srbiju”, rekao je Vučić, dodavši da je Pekić uvek govorio da „treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih”.

Supruga književnika i predsednica Fondacije „Borislav Pekić” Ljiljana Pekić kazala je da je velika čast što spomenik krasi „novi i moderni Cvetni trg”.

„Moral je životni kredo koga se Borislav uvek držao a moralna odgovornost bila je njegov život i rad”, rekla je Ljiljana Pekić.

Dopitnik NIN-ove nagrade za 2015. godinu Dragan Velikić kazao je da Beograd, za sve vreme svog postojanja, nigde nije toliko prisutan kao u književnim delima Borislava Pekića.

„Niko nije poznavao beogradske ulice kao junaci Pekićevih dela. Nadam se da će ovo obeležje služiti kao spomen nepokolebljivoj individualnosti”, dodao je Velikić.

Borislav Pekić: O idealno rđavoj državi

Izvor: www.b92.net

 

Ostavite komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.