Поклон породице Оскара Давича Народној библиотеци Србије


Породица и законски наследници књижевника Оскара Давича поклонили су националној библиотеци целокупну рукописну заоставштину српског књижевника, песника отпора, сукоба и тамнице и најмлађeг члана надреалистичке групе.

Уговор о поклону потписали су, у среду, 21. октобра, у 12 сати, управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, супруга Оскара Давича Бранка Давичо и ћерка Оскара Давича, Јана Давичо.

Давичова рукописна заоставштина садржи углавном објављена дела овог књижевника, више рукописних верзија, као на пример романсиране аутобиграфске књиге По занимању самоубица, преписке, писма књижевника Милована Данојлића, Бранка Алексића и других, новинске чланке, блокове, припреме говора за доделу Његошеве награде, полемичке чланке у рукопису, припреме за издавање часописа Даље чији је био оснивач и уредник, као и свеске са записима и белешкама и друго.

Изузетан је значај за младе истраживаче и нова тумачења Давичовог рада што је чување и обрада рукописне заоставштине овога писца поверена Народној библиотеци Србије. Међу обимним песничким опусом Давичовим, према речима књижевника и управника националне библиотеке Ласла Блашковића, „ту је и песма Хана, та неукроћена језичка горопад, Детињство, у којем као у начетом периодном систему још увек магле племенити гасови, колају живи течни метали у којима плутају слике дечјег лудила, зри злато, прича се прича. Коначно, Србија, која изражава чежњу за кућом сваког ахасферског бездомника, што може и не знати да нема ништа. Таман за пуну кашичицу лековитог, слатко-горког сирупа за дечја уста, у којима почиње језик.”

davico1

Извор: www.nb.rs

Оставите коментар.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена звездицом.