У Врању почела Борина недеља


Једна од најстаријих књижевних манифестација протиче у знаку три јубилеја. Смотра се већ пола века одржава у част писца Борисава Станковића.

Borina-nedelja-1

Беседом прошлогодишњег добитника признања Бора Станковић, Николе Маловића који је награду добио за роман Једро наде, у Врању је у среду увече почела манифестација „Борина недеља”, која је ове године у знаку три значајна јубилеја: сто четрдесет година од рођења Боре Станковића, педесет година одржавања манифестације њему у част и двадесет пет година како се додељује признање за најбољу књигу прозе на српском језику.

– Врање не чине само његова историја, грађевине, позиционираност, већ људи; те људе ваља замислити као магнете, јер су институције, јер су ентитети. Кад помислимо на Иву Андрића и пожелимо да га вежемо за неки географски пиксел у недоумици смо за који, јер је Андрић за собом намагнетисао и Травник где се родио и Београд где је живео до конца и Вишеград који је прославио. Да писац није магнет не бих ја ни говорио вечерас, све узрастајући у срећи што је најважнија манифестација у Врању управо књижевна и носи назив „Борина недеља” – рекао је Никола Маловић у беседи.

Почетак манифестације означио је звук бубња, јер су, како је рекао уредник Књижевне заједнице Мирослав Цера Михаиловић, све важне догађаје у Србији оглашавали бубњеви.

– За пола века трајања ова манифестација је књижевној сцени понудила више од шестсто програма, не само књижевног садржаја – додао је Михаиловић и у име организатора Матици српској доделио специјално признање „Борин печат”.

Градоначелник Зоран Антић је, отварајући овогодишњу „Борину недељу”, нагласио да су Бора и Врање у нераскидивој синонимској вези. О важности једне од најстаријих и најзначајнијих књижевних манифестација у Србији, бираним речима говорили су и Иван Негришорац, Михајло Пантић и Сунчица Денић.

Говорећи о награди, Сунчица Денић је рекла да у овој и у другим земљама у којима се пише на српском језику нема значајнијег имена које награда није пронашла.

– И до данас нема промашаја, нема грешака, афера, нити негирања добитника награде – поручила је Сунчица Денић.

Гости „Борине недеље” и руководство града положили су цвеће на споменик прослављеном врањском писцу, у градском парку. Манифестација је ове године богата бројним садржајима, а традиционално ће бити завршена доделом овогодишњег признања Милисаву Савићу.

15 анегдота које нисте знали о Бори Станковићу

Извор: Новости

Оставите коментар.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена звездицом.