U Vranju počela Borina nedelja


Jedna od najstarijih književnih manifestacija protiče u znaku tri jubileja. Smotra se već pola veka održava u čast pisca Borisava Stankovića.

Borina-nedelja-1

Besedom prošlogodišnjeg dobitnika priznanja Bora Stanković, Nikole Malovića koji je nagradu dobio za roman Jedro nade, u Vranju je u sredu uveče počela manifestacija „Borina nedelja”, koja je ove godine u znaku tri značajna jubileja: sto četrdeset godina od rođenja Bore Stankovića, pedeset godina održavanja manifestacije njemu u čast i dvadeset pet godina kako se dodeljuje priznanje za najbolju knjigu proze na srpskom jeziku.

– Vranje ne čine samo njegova istorija, građevine, pozicioniranost, već ljudi; te ljude valja zamisliti kao magnete, jer su institucije, jer su entiteti. Kad pomislimo na Ivu Andrića i poželimo da ga vežemo za neki geografski piksel u nedoumici smo za koji, jer je Andrić za sobom namagnetisao i Travnik gde se rodio i Beograd gde je živeo do konca i Višegrad koji je proslavio. Da pisac nije magnet ne bih ja ni govorio večeras, sve uzrastajući u sreći što je najvažnija manifestacija u Vranju upravo književna i nosi naziv „Borina nedelja” – rekao je Nikola Malović u besedi.

Početak manifestacije označio je zvuk bubnja, jer su, kako je rekao urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović, sve važne događaje u Srbiji oglašavali bubnjevi.

– Za pola veka trajanja ova manifestacija je književnoj sceni ponudila više od šeststo programa, ne samo književnog sadržaja – dodao je Mihailović i u ime organizatora Matici srpskoj dodelio specijalno priznanje „Borin pečat”.

Gradonačelnik Zoran Antić je, otvarajući ovogodišnju „Borinu nedelju”, naglasio da su Bora i Vranje u neraskidivoj sinonimskoj vezi. O važnosti jedne od najstarijih i najznačajnijih književnih manifestacija u Srbiji, biranim rečima govorili su i Ivan Negrišorac, Mihajlo Pantić i Sunčica Denić.

Govoreći o nagradi, Sunčica Denić je rekla da u ovoj i u drugim zemljama u kojima se piše na srpskom jeziku nema značajnijeg imena koje nagrada nije pronašla.

– I do danas nema promašaja, nema grešaka, afera, niti negiranja dobitnika nagrade – poručila je Sunčica Denić.

Gosti „Borine nedelje” i rukovodstvo grada položili su cveće na spomenik proslavljenom vranjskom piscu, u gradskom parku. Manifestacija je ove godine bogata brojnim sadržajima, a tradicionalno će biti završena dodelom ovogodišnjeg priznanja Milisavu Saviću.

15 anegdota koje niste znali o Bori Stankoviću

Izvor: Novosti

Ostavite komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.