Nabila mužu rogove


Zašto se za žene koje varaju svoje muževe kaže da im nabijaju rogove? Postoji o tome više anegdota i objašnjenja.

Jedno, najmaštovitije, govori o tome kako je francuski kralj imao običaj da muža neke dvorske dame ili kontese koja bi mu se posebno svidela pošalje u lov da bi u međuvremenu mogao osvojiti njegovu ženu. Prevareni muž bio je obavezan da, kao dokaz izvršenja kraljevog naloga, donese jelenje rogove. Zato su ga oni na dvoru koji su znali o čemu se radi podrugljivo zvali „rogonja” i govorili iza leđa kako mu ježena „nabila rogove”. Mnogi od tih „rogonja” i sami su znali da su nasamareni, ali su to morali podnositi jer je od kralja zavisio njihov društveni položaj i uticaj.

Drugo objašnjenje temelji se na jednom čudnom običaju, koji je, navodno, nekada postojao u Francuskoj. Kažu da rogovisu tamo uškopljenim petlovima (kopunima) odsecali kandže i usađivali ih na krestu da bi se time razlikovali od ostalih, „pravih” mužjaka u svome pernatom rodu. Pošto su kandže na kresti ličile na rogove, jalovce i prevarene muževe počeli su nazivati „rogonjama”.

Neke naše autore (M. Sgojkovića i D. Alerića, na primer) prevareni muževi podsetili su na volove, pa su im, osim porova, našli još zajedničkih osobina. Tako D. Stojković ističe da je „vol glup, trom, a vol, volčina se kaže i za dobra, a slaba čovjeka kakav je doista često prevareni muž”.

Prema astrološkim tumačenjima, muškarci rođeni u znaku Jarca (Kozoroga) predodređeni su da budu prevareni. Otuda im, onda, i bračni „rogovi”.

Postoji i legenda o čarobnjaku Virgiliju, koji je u Rimu napravio bronzanu statuu koja bi nevernim ženama odgrizla prst, kad joj ga gurnu u usta, dok bi muževima porasli rogovi.

Još y staroj Grčkoj su se za nemoralno ponašanje žena muževi kažnjavali time što su im na javnom mestu stavljani rogove na glavu.

Milan Šipka, Zašto se kaže?

Zašto se kaže lupa kao Maksim po diviziji?

2 komentara

Mirko
Odgovor 15/11/2015

Ako je muž koga prevari žena rogonja, kako se zove žena koju prevari muž?

    Pismenica
    Odgovor 15/11/2015

    Nabijačica rogova. :-)

Ostavite komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.

Pismenica vam preporučuje da pročitate i...

preci-danasnje-olovke
Predak današnje olovke
14/01/2016
kravata
Kako je nastala reč „kravata”?
23/12/2015
biblioteka
Poreklo reči „biblioteka”
18/12/2015
otkud-nam-rec-dinar
Otkud nam reč „dinar”?
11/12/2015
bukvar
Kako je nastala reč „bukvar”?
10/12/2015
mlatiti-praznu-slamu-zasto-se-kaze
Mlati praznu slamu
12/11/2015
zutastampa
Žuta štampa
22/10/2015
spanskasela
Kao španska sela
16/10/2015
maksimpodiviziji
Lupa kao Maksim po diviziji
16/10/2015