Набила мужу рогове


Зашто се за жене које варају своје мужеве каже да им набијају рогове? Постоји о томе више анегдота и објашњења.

Jедно, најмаштовитије, говори о томе како је француски краљ имао обичај да мужа неке дворске даме или контесе која би му се посебно свидела пошаље у лов да би у међувремену могао освојити његову жену. Преварени муж био је обавезан да, као доказ извршења краљевог налога, донесе јелење рогове. Зато су га они на двору који су знали о чему се ради подругљиво звали „рогоња” и говорили иза леђа како му јежена „набила рогове”. Многи од тих „рогоња” и сами су знали да су насамарени, али су то морали подносити јер је од краља зависио њихов друштвени положај и утицај.

Друго објашњење темељи се на једном чудном обичају, који је, наводно, некада постојао у Француској. Кажу да rogoviсу тамо ушкопљеним петловима (копунима) одсецали канџе и усађивали их на кресту да би се тиме разликовали од осталих, „правих” мужјака у своме пернатом роду. Пошто су канџе на крести личиле на рогове, јаловце и преварене мужеве почели су називати „рогоњама”.

Неке наше ауторе (М. Сгојковића и Д. Алерића, на пример) преварени мужеви подсетили су на волове, па су им, осим poroва, нашли још заједничких особина. Тако Д. Стојковић истиче да је „вол глуп, тром, а вол, волчина се каже и за добра, а слаба човјека какав је доиста често преварени муж”.

Према астролошким тумачењима, мушкарци рођени у знаку Јарца (Козорога) предодређени су да буду преварени. Отуда им, онда, и брачни „рогови”.

Постоји и легенда о чаробњаку Виргилију, који је у Риму направио бронзану статуу која би неверним женама одгризла прст, кад јој га гурну у уста, док би мужевима порасли рогови.

Још y старој Грчкој су се за неморално понашање жена мужеви кажњавали тиме што су им на јавном месту стављани рогове на главу.

Милан Шипка, Зашто се каже?

Зашто се каже лупа као Максим по дивизији?

2 коментара

Мирко
Одговор 15/11/2015

Ако је муж кога превари жена рогоња, како се зове жена коју превари муж?

    Писменица
    Одговор 15/11/2015

    Набијачица рогова. :-)

Оставите коментар.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена звездицом.

Писменица вам препоручује да прочитате и...

preci-danasnje-olovke
Предак данашње оловке
14/01/2016
kravata
Како је настала реч „кравата”?
23/12/2015
biblioteka
Порекло речи „библиотека”
18/12/2015
otkud-nam-rec-dinar
Откуд нам реч „динар”?
11/12/2015
bukvar
Како је настала реч „буквар”?
10/12/2015
mlatiti-praznu-slamu-zasto-se-kaze
Млати празну сламу
12/11/2015
zutastampa
Жута штампа
22/10/2015
spanskasela
Као шпанска села
16/10/2015
maksimpodiviziji
Лупа као Максим по дивизији
16/10/2015