Буџет за културу и информисање мањи за око пет милијарди


Буџет за културу и информисање за наредну годину мањи је за око пет милијарди динара, изјавио је данас министар културе и информисања Иван Тасовац.

Одбор за културу и информисање прихватио је у начелу предложени буџет за наредну годину и предложио га парламенту на усвајање.

„Ако поредимо 2015. и 2016. годину, у 2015. буџет је био 16,4 милијарди динара, а у 2016. је 11,4 милијарди, то је смањење од неких пет милијарди. Када од тога одузмемо субвенције за јавне сервисе, Танјуг, Радио Југославију, видимо да је на тој позицији са 8,9 милијарди смањено на четири милијарде динара, чиме је ту остварена уштеда од око четири милијарде динара”, рекао је Тасовац.

Министар је појаснио да ће, међутим, новац за културу бити нешто већи и то за 392 милиона динара.

„Влада Србије изванредно препознаје значај културе, али морамо бити свесни да нити се снажна култура може развијати без снажне културе и да нема јаког друштва без јаке културе. Ми смо се руководили тим елементима када смо правили буџет”, рекао је Тасовац.

Пошто је председница Одбора Весна Марјановић (ДС) питала зашто се најављено повећање плата у јавном сектору не односи и на запослене у култури, Тасовац је одговорио да ће култура бити прва следећа када је повећање плата у питању.

„Ја бих био најсрећнији да је култура била прва област која је добила повећање, али мислим да смо ове године успели нешто друго, дуги низ година је била примедба што култура иде уз просвету и друге системе који имају много запослених. Јасно је да ћемо разматрати културу као област, први пут посебно”, рекао је Тасовац.

Марјановић је Тасовца питала и за аргументацију за наставак делимичног финансирања из буџета РТС и РТВ, а министар је рекао да је законом прописан максималан износ таксе, а да ће управни одбори те две куће донети коначну одлуку.

Министар је рекао и да предложене измене и допуне Закона о јавним медијским сервисима предвиђају да се РТС и РТВ делимично финансирају из републичког буџета и из такси.

Извор: Танјуг

Оставите коментар.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена звездицом.

Писменица вам препоручује да прочитате и...

dostojevski-o-slovenima
Достојевски: Једно посебно словце о Словенима
23/04/2020
srpski-clanak
Српски чланак Лава Толстоја
15/04/2016
leo_tolstoy
Толстој и Срби
11/04/2016
dragisa-vasic
Уту­ље­на кан­ди­ла Дра­ги­ше Ва­си­ћа
18/02/2016
hrana-u-srednjovekovnoj-srbiji
Шта се јело у средњовековној Србији (намирнице, технике кувања, трпеза)
18/02/2016
lambros-2
Боже, carpe diem! А и ти, Србијо!
10/02/2016
krava
Нек комшији цркне крава
08/02/2016
festival-knjige
Први Фестивал књига у Културном центру Београда
28/01/2016
srpski-ili-srbijanski-srbin-srbijanac-srbi-srbijanci
Српски или србијански
24/12/2015