Одржана друга трибина „Сачувајмо српски језик”


На Филолошком факултету одржана је друга од укупно три трибине у оквиру акције „Сачувајмо српски језик”, коју заједнички остварују Министарство културе и информисања Републике Србије, Филолошки факултет Универзитета у Београду и лист „Политика”. Тема ове трибине био је језик српских писаца од средњег века до данас, а у разговору су учествовали професори књижевности Томислав Јовановић, Бошко Сувајџић, Радивоје Микић и Александар Јерков. Скуп је поздравила Александра Вранеш, декан Филолошког факултета.

Градимир Аничић, предводник овог језичког пројекта и лектор нашег листа, у уводној речи подсетио је на српске писце, који су током стотину једанаест година својим текстовима обележили традицију листа „Политика”. Међу њима су били Бранислав Нушић, Милутин Ускоковић, Богдан Поповић, Драгиша Васић, Петар Кочић, Бора Станковић, Исидора Секулић, Јован Дучић и други.

Говорећи о језику књижевних дела, од средњег века до данас, учесници у разговору указали су на то да је језик књижевних дела шири од самог књижевног језика, уједно изражавајући забринутост због угрожености језика којим се свакодневно служимо. Александар Јерков чак је своје излагање насловио по реченици владике Николаја Велимировића „Српски се данас шапуће”.

Говорећи о језику старе српске средњовековне поезије и житија, изнијансираном језику народне књижевности, а затим и о пребогатој књижевности 20. века, која је изнедрила величине какве су Андрић и Црњански, учесници разговора упозорили су на то да је неопходна јасна језичка политика, али да је данас потребно вратити књижевно стваралаштво правом уметничком импулсу, а отргнути га од пуке књижевне производње.

Извор: Политика

Оставите коментар.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена звездицом.

Писменица вам препоручује да прочитате и...

stiklirati-ili-striklirati
Штиклирати или штриклирати
26/05/2020
u-uzicu-ili-u-uzicama
У Ужицу или у Ужицама
07/05/2020
hidrantni-ili-hidratantni
Хидрантни или хидратантни
05/05/2020
deza-vu-ili-deza-vi
Дежа ву или дежа ви
05/05/2020
greske-na-slovo-k
Најчешће правописне грешке (на слово К)
27/04/2020
skalpel
Скалпел или скалпер
23/02/2020
kamoli
Камоли или камо ли
23/02/2020
krejonilikreon
Крејон или креон
22/02/2020
sareneti
Шаренети или шаренити
08/03/2018