Девет теорија о смрти Едгара Алана Поа


Чувени писац последњи пут је виђен у јавности 3. октобра 1849. године, у веома лошем стању. Његов лекар је забележио да је пред смрт дозивао Рејнолда, а до данас нико није сигуран ко би тај човек могао да буде. Магазин Смитсонијан издвојио је најзанимљивије теорије о томе због чега је Едгар Алан По преминуо.

Poe

Ударци

Ежен Дидије у својој књизи Поов гроб из 1872. године говори о могућности да је По налетео на неке пријатеље на Вест Поинту, с којима је отишао на пиће. Како По није добро подносио алкохол, није му било потребно много да се опије, па је оставио своје пријатеље, лутао улицама, након чега су га силеџије опљачкале и претукле, оставивши га на улици.

Poe-2

Жртва политике

Други верују да је По био жртва необичног метода којим су становници САД у 19. веку приморавани на гласање. Банде које су радиле за одређене странке би пресреле човека на улици, увукле га у собу, тамо би га напиле и натерале да гласа, некад чак и више пута. Уколико би жртва одбила гласање, банда би га претукла или убила. Временом је ова теорија постала општеприхваћена, посебно након што је 70-их година 19. века Поов биограф Џон Хенри Инграм примио неколико писама која говоре о овој теорији.

Poe-3

Алкохол

У много извора спомиње се да По заиста није подносио алкохол. По би био пијан од једне чаше вина, као и његова сестра. Они који су се налазили у Поовом окружењу, признали су да је писац често размишљао да се отрује алкохолом.

Poe-4

Тровање угљендиоксидом

Многи су покренули ову теорију, сматрајући да је могућа јер се светло у то време пунило угљеником. Ова теорија је одбачена када након тестирања власи Поове косе нису пронађени трагови који би на то указивали.

Poe-5

Тровање живом

За разлику од угљендиоксида, тестови су показали да се у телу писца месецима пре његове смрти налазио повишен ниво живе. Међутим, то је вероватно последица лекова које је По користио након што је посетио Филаделфију у време епидемије колере. Тровање живом могло би да објасни халуцинације и делиријум пре смрти, али количине живе пронађене у власима Едгара Алана Поа и даље су тридесет пута мање од оних које су потребне за овакву врсту тровања.

Poe-6

Беснило

Ову теорију је на конференцији патолога 1996. године изнео један лекар заједно с листом симптома које је упоређивао са симптомима пацијената који су боловали од беснила. Лекар није знао о коме се ради, само је прегледао извештаје пишчевог лекара. Према њима, писац је био примљен у болницу због летаргије и конфузије, а његово стање се врло брзо погоршавало. Међутим, ово не може да се утврди са сигурношћу без ДНК анализе. Многи се слажу с овом теоријом јер је ово једина теорија која је донесена након анализе у оквиру које лекар није знао о коме се ради.

Poe-7

Тумор на мозгу

Приликом ексхумације Поовог гроба, откивено је да се унутар његове лобање налази нешто крајње необично. Многи тврде да је реч о тумору, док други претпостављају да се ипак ради о нечему другом – лекар из Њујорка је рекао писцу да има лезију на мозгу која изазива нежељене реакције на алкохол.

Poe-8

Грип

Ту је и теорија да је По једноставно подлегао грипу који је захватила плућа. Хладна киша и грип могли су да доведу до упале плућа која се завршила смрћу, док је висока температура вероватно утицала на халуцинације и конфузију.

Poe-9

Убиство

Још једна од многобројних теорија говори да су Поа убила браћа његове богате веренице Саре Елмир Шелтон. Ова теорија често је покушавана да се докаже новинским чланцима, писмима и сећањима која говоре да је путовање на које је По отишао пре своје смрти заправо била посета њеној браћи.

Извор: Б92

Оставите коментар.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена звездицом.

Писменица вам препоручује да прочитате и...

mihiz-selimović
Борислав Михајловић Михиз о Меши Селимовићу
23/02/2021
isidora-sekulic
Исидора Секулић: о проблему критике и критичарских талената
28/04/2020
rodjen-edgar-allan-poe
На данашњи дан рођен је Едгар Алан По
19/01/2016
nin
Шест романа у трци за НИН-ову награду
14/01/2016
BertoltBrecht
Бертолт Брехт: Пет тешкоћа у писању истине
21/12/2015
dostojevski-dnevna-soba
Омиљена јела и пића Фјодора Достојевског
17/12/2015
sima-pandurovic
Сима Пандуровић: Само не ово, само не баналност!
16/12/2015
pijanstvo-dis
Владислав Петковић Дис: ПИЈАНСТВО
16/12/2015
zabranjene-knjige
Забрањене књиге
16/12/2015