Prva žena arhitekta u Nemačkoj je bila Srpkinja iz Niša


jovanka-boncic-u-novinamaJovanka Bončić je prva žena sa diplomom inženjera u Nemačkoj. Akademsko zvanje ova rođena Nišlijka stekla je davne 1913. godine. Kako je, pre više od jednog veka, zabeleženo u berlinskim „Ilustrovanim novinama”, Bončićeva je prva diplomirana studentkinja Visoke tehničke škole u Darmštatu.

U Darmštatu, danas gradu nauke, 18. jula 1913. ova Nišlijka je stekla zvanje arhitekte i diplomu inženjera. Rođena je 1887. godine u Nišu, od oca Mihaila i majke Katarine, a studije arhitekture započela je u Beogradu.

Otišla je u Nemačku nakon odslušanog sedmog semestra i stečene prakse u Srpskim državnim železnicama. U gradiću na zapadu ove evropske zemlje, pored obrazovanja, našla je i ljubav svog života, Ukrajinca Andreja Katerinića.

Posle višegodišnjeg života po istočnoevropskim metropolama, ovaj bračni par inženjera je 1922. godine došao u Beograd. Jovanka je srpskoj prestonici ostavila zgrade Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta. Njena dela su i čuveni Banski dvor u Banjaluci, kao i deo banjskog kupatila u Banji Koviljači.

Nakon Drugog svetskog rata je penzionisana i ostala je da živi u Beogradu do svoje smrti 1966. godine.

I nagrada i ulica

Koliko je Jovanka Bončić značajna u nemačkom „gradu nauke” potvrđuje i činjenica da jedna nagrada koju dodeljuje Univerzitet u Darmštatu, kao i jedna ulica u studentskom kampusu nose njeno ime. Od pre dve godine nagrada „Jovanka Bončić” dodeljuje se ženama za posebna naučna dostignuća u oblasti materijala i geonauke. Nažalost, u Nišu još nema nijedno obeležje.

Nije jedina Srpkinja

Kako pišu frankfurtske „Vesti”, Bončićeva nije jedina Srpkinja koja je pre više od 100 godina studirala u inostranstvu. Profesorka Ljubinka Trgovčević-Mitrović sa Fakulteta političkih nauka, kaže da je tih godina u Evropi bilo dosta studentkinja iz Srbije.

„Samo kao stipendistkinje Kraljevine Srbije na Ciriškom i ostalim evropskim univerzitetima visokoškolske diplome u tom periodu sticalo je 45 studentkinja”, kaže profesorka Trgovčević-Mitrović.

Najistaknutije u Ciriškom kružoku bile su upravo srpske studentkinje Milena Bota iz Kruševca, Ružica Dražić iz Šapca, Mileva Marić (Ajnštajn) iz Novog Sada i mnoge druge.

Izvor: gradjevinarstvo.rs

Ostavite komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena zvezdicom.

Pismenica vam preporučuje da pročitate i...

dostojevski-o-slovenima
Dostojevski: Jedno posebno slovce o Slovenima
23/04/2020
uputstvozaarhitektu
Mario Vargas Ljosa: Uputstva za arhitektu
31/12/2017
srpski-clanak
Srpski članak Lava Tolstoja
15/04/2016
leo_tolstoy
Tolstoj i Srbi
11/04/2016
dragisa-vasic
Utu­lje­na kan­di­la Dra­gi­še Va­si­ća
18/02/2016
hrana-u-srednjovekovnoj-srbiji
Šta se jelo u srednjovekovnoj Srbiji (namirnice, tehnike kuvanja, trpeza)
18/02/2016
lambros-2
Bože, carpe diem! A i ti, Srbijo!
10/02/2016
krava
Nek komšiji crkne krava
08/02/2016
srpski-ili-srbijanski-srbin-srbijanac-srbi-srbijanci
Srpski ili srbijanski
24/12/2015