Пуно хвала или много хвала


Ваше пуно хвала често наилази на – не постоји празно хвала.

Да ли сте погрешили?

Наравно да нисте. Пуно и много су синоними и могу се равноправно употребљавати у овом значењу. Тачно је да не постоји празно хвала (празно као супротно од пуно), али овде је реч о прилогу, а не о придеву пуно, те поређењу са празним овде није место.

Прилог пуно значи: у великој количини, у великом броју, много; врло, веома.

Прилог много (супротно од мало) употребљава се када се указује на велики број, количину и обим нечега; када се указује на количину, обим неке радње, збивања; када се указује на висок степен или интензитет нечега; јако, веома, врло.

Дакле, можете употребити било који од ова два прилога; исправно је и пуно хвала и много хвала.

Хвала или захваљујем – како се правилно каже?

 

3 коментара

Лара
Одговор 27/05/2016

Не слажем се са оваквим НОВОТУМАЧЕЊЕМ правописа, не слажем се да су ,,много" и ,,пуно" синоними и мислим да се ради о кроатизацији нашег језика!,,Хвала" је исто што и СЛАВА или ПОХВАЛА, зато се може рећи само ,,хвала лепа" или хвала велика" а не ни ,,много хвала" нити ,,пуно хвала", јер ХВАЛА није у средњем роду!Поготово не када је то ПУНО или МНОГО испред ХВАЛА!Не разумем ко измишља нова правила, хоћемо ли ускоро , као и Хрвати говорити ,,ја требам ићи" , ,,он је њу оженио", страшно!И иначе, то ,,пуно" све више побеђује српско ,,много", па чујемо ПУНО ЉУДИ, ПУНО СРЕЋЕ, ПУНО ВОЛИМ итд! Канта може бити ПУНА а не може бити МНОГА, како су онда ПУНО и МНОГО синоними, смешно!

    Проф. српског
    Одговор 31/08/2016

    Ларо, ово пуно није средњи род, већ прилог, он нема род, спада у непроменљиве речи. Пуно је придев у примеру „пуно буре", а прилог у примеру „пуно ради". Такође, речи имају више значења, а не само једно, то се зове полисемија. Много и пуно су прилози (!) који су синоними, не можете поредити придев пуно и прилог много, то су две различите ствари. Друго, ово није питање правописа, већ граматике и, треће, никаква правила нису мењана, иста су одувек. Та правила се и базирају на ономе што постоји у језику, не измишљају их лингвисти.

Ana
Одговор 29/09/2016

,,Hvala lepa" ili hvala velika" zvuci kao hrvatski jezik...

Оставите коментар.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена звездицом.

Писменица вам препоручује да прочитате и...

skalpel
Скалпел или скалпер
23/02/2020
kamoli
Камоли или камо ли
23/02/2020
rozeiliroza
Розе или роза
23/02/2020
krejonilikreon
Крејон или креон
22/02/2020
glasalistegasajt
Гласали сте га или гласали сте за њега
19/12/2019
frankenstajn
Франкенштајн или Шранкештајн
20/10/2019
hirurški
Хирушки или хируршки
18/10/2019
cernobililicernobilj
Чернобил или Чернобиљ
16/10/2019
slaufilislauh
Шлауф или шлаух
15/10/2019