Коментари

  1. Поштована Ања, заменица сав у средњем роду гласи све. Некадашњи облик *vьsь имао је меко с, па је у средњем роду долазило до прегласа вокала о у е. Старији облици вас, вса, все касније су измењени метатезом (мењање места гласовима), па је добијено сав, сва, све. Хвала што читате Писменицу. Поздрав. 🙂

   1. “svo vrijeme” je ispravno baš kao i ostali oblici koji su navedeni. Zašto? Zato što govornici to upotrijebljavaju. Prosto. Ne postoji legitiman argument, posebno ne ovaj historijat koji je Pismenica u ovom komentaru navela, zašto se “svo” ne bi moglo upotrjebljavati za vrijeme. Jel mora sve što kažemo da bude 100% logično? Apsolutno ne.

 1. Nas su u skoli uvek ucili SVO ili SVE,a nikako CELO.Prvi put cujem da SVO nije ispravno 🙂

 2. То је могао само неко неписмен да те учи, Мајо. Облик “сво” не постоји ни за време ни за било шта друго.

  А за Писменичаре, “цео” и “сав” нису синоними. За брашно се не моше рећи “цело” него само “све брашно” (наравно свЕ са “е”), а “сав хлеб” и “цео хлеб” такође нису синоними, јер “сав хлеб” подразумева огормну (неограничену) количину појединачних неначетих (“целих”) хлебова.

  1. Поштовани, да ли ћете пре употребити сав или цео питање је стила и контекста. У свом основном значењу – реч је о синонимима. Поздрав и хвала што читате Писменицу.

 3. Не слажем се са овим тумачењем, нарочито у делу где се на овај начин аргументује:

  “Придев цео често користимо уз различите речи које се односе на време: цели сат, цео дан и сл. Зашто онда не бисмо рекли и цело време?”

  Не бисмо рекли цело време, јер време није одређено као што је сат, дан и слично. Зна се колико сат траје, зна се и колико дан траје, зна се колико тачно траје година и слично, док је време као појам неодређено и може бити различитог трајања.

  Дакле, овде је разлика у коришћењу све и цело због одређености трајања неког појма који означава временско трајање, па стога мислим да се не може прихватити аргумент аналогије коришћења “цело” уз друге речи које се односе на време.

  Одличан је сајт, често га читам, али не треба ни претеривати. Ето, то је моје мишљење на ову тему.

  Пуно поздрава

  1. Поштовани Марко, хвала што читате Писменицу. Велики поздрав за Вас.

 4. @marko Celo vreme na poslu, ili vi smatrate da moje ime na poslu nije odredjeno.

 5. po meni je normalnije i u duhu jezika koji se koristi svakodnevno reći : popili smo svo piće.

  rogobatno zvuči , popili smo sve piće.

  zar ne.?

Оставите коментар