Откривен споменик Бориславу Пекићу


Споменик писцу Бориславу Пекићу данас је свечано откривен на београдском Цветном тргу.

Пекић је један од најзначајнијих српских књижевника 20. века, романсијер, драмски писац, филмски сценариста и академик. Био је дописни члан САНУ од 1985. године, потпредседник ПЕН-а и члан Крунског савета.

spomenik-pekicu

Одлука о подизању споменика Пекићу донета је на иницијативу његове породице, а споменик је подигнут средствима Фондације „Борислав Пекић”.

Споменик је открио председник Владе Србије Александар Вучић.

Вучић је на свечаности откривања бисте казао да је Пекић био учитељ демократије и да је Србију волео много више него што је она њега волела.

„За њега на неки начин, Србија никад није била крива него ми сами. Зато је ово споменик са наменом и овде треба да изговоримо да идемо у Европу са нашом душом и коренима, да гледамо право и да идемо право”, навео је премијер.

Према његовим речима, Србија и Београд се подизањем споменика делимично одужују Пекићу.

„Ако кажем да данас делимично враћамо дуг Пекићу, бићу у праву, али ћу се огрешити о Бору, који је мислио да му нико није дужан у његовој борби за демократску Србију”, рекао је Вучић, додавши да је Пекић увек говорио да „треба љубити земљу деце своје, а не дедова својих”.

Супруга књижевника и председница Фондације „Борислав Пекић” Љиљана Пекић казала је да је велика част што споменик краси „нови и модерни Цветни трг”.

„Морал је животни кредо кога се Борислав увек држао а морална одговорност била је његов живот и рад”, рекла је Љиљана Пекић.

Допитник НИН-ове награде за 2015. годину Драган Великић казао је да Београд, за све време свог постојања, нигде није толико присутан као у књижевним делима Борислава Пекића.

„Нико није познавао београдске улице као јунаци Пекићевих дела. Надам се да ће ово обележје служити као спомен непоколебљивој индивидуалности”, додао је Великић.

Борислав Пекић: О идеално рђавој држави

Извор: www.b92.net

 

Оставите коментар.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена звездицом.