Komentari

 1. Nije baš u direktnoj vezi sa Vašom objavom, ali me je problem nakupljanja znakova podsetio da Vas pitam kako se pravilno piše nabrajanje rednih brojeva? Da li je ispravno staviti tačku iza svakog broja i odmah iza tačke zapetu (1.,2.,3.) ili je zbog izbegavanja nakupljanja znakova bolje pisati 1, 2, 3. i 4. – tačka samo tamo gde nema zapete? Isto tako i pisanje godina: da li je ispravno 2015/2016. ili 2015./2016.?

  1. Poštovani Dejane, pravilno je: 1, 2, 3. i 4. Dakle, kao što ste napisali, tačka ide tamo gde nema zapete. Što se tiče godina, posle 2015 ne ide tačka. Hvala što čitate Pismenicu. Srdačan pozdrav.

 2. Da li se navodnik stavlja iza ili ispred crtice koja označava padež, npr. “stage-u” ili “stage”-u?

 3. A kako napisati sledecu recenicu?
  “Da li ste učili?”, pitala je ona.
  Da li smeta što je i pod znacima navoda stavljen interpunkcijski znak za završetak rečenice, i na kraju piščevih reči. Ili taj upitnik treba izostaviti? Hvala!

  1. Poštovana Ljubice, ne smeta, ispravno je napisano. Srdačan pozdrav i hvala što čitate Pismenicu. 🙂

  2. Napisali smo knjigu,monografiju jedne škole,i čovek koji nam slaže istu postavio je navodnike gore.Dali je to velika greška i dali se mora ispraviti,radi se o knjizi od šest stotina stranica.Hvala!

 4. Poštovani, da li se nazivi ulica, tj. adrese pišu pod navodnicima? Ako se pišu, da li bi trebalo onda i broj staviti pod navodnicima? Hvala unapred na odgovoru! Srdačan pozdrav!

  1. Poštovani Nikola, nazivi ulica se ne pišu pod znacima navoda. Srdačan pozdrav. 🙂

 5. Da li se pod navodnicima pišu nazivi opština, tipa Zvezdara, Banovo brdo… Ili imena naselja (npr. Rupe, Radničko, Podrum naselje…)?

  Takođe, interesuje me da li se Bitef teatar, Zvezdara teatar, Mikser haus, Atelje 212 pišu pod navodnicima i da li se teatar i haus pišu malim ili velikim slovima?

  Bila bih Vam veoma zahvalna kada biste mi rešili ove nedoumice. Pozdrav!

  1. Poštovana Marija, ne pišu se pod navodnicima, osim ukoliko autor teksta tako ne želi iz nekog razloga. U teatar i haus je malo početno slovo. Srdačan pozdrav.

 6. Da li je pravilno „Silicijumska dolina”; „NASA”; „UNICEF”; „Unicef”; „unicef” ili Silicijumska dolina; NASA; UNICEF; Unicef; unicef?? Hvala.

  1. Poštovani Darko, ne morate upotrebljavati navodnike. Pravilno je Unicef, UNICEF, Nasa, NASA, Silicijumska dolina. Srdačan pozdrav.

 7. Poštovani, da li je ispravno napisati ovako:

  Thorsten Altenkirch i Ambrus Kaposi – „Normalisation by Evaluation for Dependent Types”? Ili su navodnici višak?

  Pozdrav!

 8. Postovani,
  vec dugo ne zivim u Srbiji ali se trudim da i ja i moja deca ostanemo u kontaktu sa Pravopisom srpskog jezika.
  U poslednje vreme se u tekstovima u novinama cesto susrecem sa visestrukom upotrebom navodnika (na primer: “””” sutra””””),sto me veoma zbunjuje.
  Da li je to neko novo pravopisno pravilo, ili stihijska moda prepisivanja raznih autora jednih od drugih?

  1. Poštovana Jelena, navodnike treba pisati ovako „”, to je jedino ispravno, jedan pre i jedan posle. Pozdrav.

 9. Prepišite iz teksta pod navodnicima samo velika slova “Mercedes Forum Hrvatska”:

 10. Poštovani, čini mi se da nam je nastavnica u osnovnoj školi govorila da se reči koje se stavljaju pod navodnike ne menjaju po padežima, npr. bili smo u diskoteci “Paradizo”, a ne bili smo u “Paradizu”, pa me interesuje da li je to tačno? Hvala unapred i naravno postoji mogućnost da se pogrešno sećam:)… Pozdrav!

 11. * Da li je ispravno “Firma d.o.o.” ili “Firma d.o.o”?
  * 2002- 2006. ili 2002-2006. (razmak posle crte ili ne)?
  * S obzirom da ispred 2002 stoji crtica, pretpostavljam da ne treba da stoji tacka (2002.-2006.)

  Hvala unapred, pozdrav!

  1. * Pise se ”Firma d.o.o.”
   *Ne ide razmak
   *Ne ide tacka
   Ako gresim ispravite me. 🙂

 12. Poštovani,

  Da li se imena naselja (npr. Savamala) koja nemaju svoju opštinu pišu pod navodnicima (i strana i domaća)?

  Takođe, da li se imena naselja, organizacija… koja se prenose iz drugih jezika u izvornom obliku pišu pod navodnicima?
  Hvala veliko unapred na odgovorima!
  Pozz

 13. Poštovanje, mozete li mi razrešiti dilemu. Da li se piše “Sava centar” ili “sava” centar (znam da je pravilno Centar “Sava”, ali ne znam kako je praviln kada zamenimo mesta tim rečima). Takođe da li je “Kombank arena” ili “Kombank” arena, “Beogradska arena”, Beogradska arena ili “Beogradska” arena, Pozorište “Boško Buha” ili “Boško Buha” pozorište, “Zvezdara teatar”, Zvezdara teatar ili Zvezdara teatar, Atelje 212 ili “Atelje 212”?

  Hvala puno na pomoći, unapred! Pozdrav, Stefan

 14. Poštovanje, mozete li mi razrešiti dilemu. Da li se piše “Sava centar” ili “Sava” centar (znam da je pravilno Centar “Sava”, ali ne znam kako je praviln kada zamenimo mesta tim rečima). Takođe, da li je “Kombank arena” ili “Kombank” arena, “Beogradska arena”, Beogradska arena ili “Beogradska” arena, Pozorište “Boško Buha” ili “Boško Buha” pozorište, “Zvezdara teatar”, Zvezdara Teatar ili Zvezdara teatar, Atelje 212 ili “Atelje 212”?

  Hvala puno na pomoći, unapred! Pozdrav, Stefan

  P. S. U zurbi sam u prethodnom pitanju napisao negde mala slova. Pozdrav!

 15. Molim Vas da mi odgovorite da li se u ovom slučaju stavlja veliko ili malo slovo posle navodnika:Šaljite nam podatke na sledeći imejl…………s naznakom,,za Marka?
  Hvala na odgovoru!

 16. Poštovani Gorane, nema potrebe, osim ukoliko autor teksta to ne želi. Srdačan pozdrav.

 17. Molim Vas da mi napravite razliku izmedju dvostrukih i jednostrukih navodnika. Da li se u srpskom pravopisu uopste koriste jednostruki navodnici? Hvala na odgovoru

 18. Poštovane dame i gospodo!
  Četiri decenije dugo, koristio sam za pisanje jedan strani jezik. U jednom privatnom komentaru na srpskom jeziku reč: U “tuđini”sam…… stavio pod znake navoda. Držao sam se pravila da navodnicima pored ostalog obeležavamo reči kojima se u tekstu daje značenje suprotno od onoga koje one inače imaju….
  U Srbiji se obično kaže da kada neko radi u nekoj drugoj državi, da taj radi u tuđini. Naravno da volim svoju zemlju Srbiju ali u mojem slučaju rad u drugoj zemlji za mene nije bio zivot u tuđini. Niko me nije prisilio da tamo radim, bilo mi je dobro, pa je i to bio razlog da reč tuđina stavim pod znake navoda.
  Biću vam zahvalan ako mi kažete stručno, da li sam zaboravio maternji jezik i napravio grešku.
  Hvala

 19. Molim Vas da mi odgovorite kako se pravilno pišu brojevi Službenog glasnika u kojem se objavljuju propisi?
  Da li je ispravno recimo Zakon o opštem upravnom postupku (Službeni glasnik RS br. 18/2016) ili Zakon o opštem upravnom postupku (“Službeni glasnik RS” br. 18/2016) ili čak Zakon o opštem upravnom postupku (“Službeni glasnik RS”, br. 18/2016)? Često nailazim na ovu treću varijantu u upotrebi kod zvaničnih institucija, a čini mi se da u ovom slučaju nema potrebe za navodnicima, niti za zarezom pre broja Službenog glasnika.

Ostavite komentar